Waarom voorafbetalingen en geoptimaliseerde sociale bijdragen zo belangrijk zijn

Het is weer zover, we zijn halverwege het boekjaar en opeens trekt je boekhouder aan je mouw met het advies om voorafbetalingen te storten en de sociale bijdragen te optimaliseren. Waarom zou je dat doen? Zijn er voordelen aan verbonden? Aan de hand van voorbeelden tonen we aan waarom dit zo interessant is voor jou als ondernemer.

Waarom voorafbetalingen uitvoeren?

Het boekjaar is al eventjes gestart, en bij de opmaak van de tussentijdse resultaten, voor zowel eenmanszaken (hoofd- en bijberoep) als vennootschappen, geeft jouw boekhouder het advies om een voorafbetaling te storten. Waarom zou je dit nu betalen wanneer je nog meer dan een jaar kan wachten?

Eigenlijk is het heel simpel. Ten eerste wordt er een belastingvermeerdering geriskeerd wanneer er geen of een laattijdige voorafbetaling uitgevoerd wordt. Ten tweede heb je tijdens het boekjaar de mogelijkheid je belastingen spreiden, op die manier hoef je niet alles in 1 keer betalen. En als laatste krijg je belastingvoordelen wanneer er voor een bepaalde data een voorafbetaling gestort wordt:

  • 11/04/2022 – 3,00%
  • 11/07/2022 – 2,50%
  • 10/10/2022 – 2,00%
  • 20/12/2022 – 1,50%

Zoals je kan zien: hoe eerder, hoe voordeliger!

Wil je ook genieten van het voordeel dat komt kijken bij voorafbetalingen? Dat kan heel eenvoudig via MyMinfin. Zorg er zeker voor dat je aangemeld bent in de naam van je onderneming.

Sociale bijdragen optimaliseren?

Als zelfstandige betaal je elk kwartaal sociale bijdragen. Betalingen die dienen voor de sociale zekerheid en voor de opbouw van je sociale rechten. Denk maar aan steun bij de geboorte van een kind of een vervangingsinkomen wanneer je arbeidsongeschikt zou worden. Sociale bijdragen zijn dus van groot belang voor elke ondernemer, maar waarom moeten deze na een tijdje herzien worden en wat zijn hier de voordelen van?

De sociale bijdragen kan je eigenlijk vergelijken met een elektriciteitsfactuur. Wanneer er tijdens het jaar te weinig voorschotten betaald worden, komt de afrekening het volgende jaar met tekorten aan stortingen. Van een niet zo’n aangename verrassing gesproken!

Samen met de voorafbetalingen kijken wij dus ook of er een wijziging dient te gebeuren van jouw verschuldigde sociale bijdragen. De bijdrage wordt berekend aan de hand van de winst van het afgelopen jaar. Stel, je hebt verlies gemaakt, dan zullen de betaalde sociale bijdragen het volgende jaar teruggestort worden op jouw rekening. Heb je toch meer winst gemaakt dan voorspeld werd? Dan kan je een afrekening verwachten.

Krijg je loon uit jouw vennootschap? Dan dienen er ook hierop sociale bijdragen betaald te worden. Deze kunnen door de vennootschap betaald worden en zullen dan verwerkt worden als een voordeel van alle aard. Resultaat? Deze voordelen behoren tot de bedrijfsleiders bezoldiging en tellen dus ook mee om aan de verplichte bezoldiging van €45.000,- te voldoen. Hierdoor kan er, na naleving van andere voorwaarden, mogelijks genoten worden van het verlaagd tarief vennootschapsbelasting.

Op deze laatste verplichting bestaan er natuurlijk enkele afwijkingen, jouw boekhouder houdt hier dan ook rekening mee.

Heb jij hier vragen rond? Wij kunnen dit eenvoudig optimaliseren. Zo kan je dit steeds doorgeven aan jouw sociaal verzekeringskantoor.

Conclusie

Beide betalingen zijn van essentieel belang bij het runnen van jouw onderneming. Als klant ben je nooit verplicht om voorafbetalingen te storten of de sociale bijdragen te laten optimaliseren, maar het is belangrijk om te weten dat er voordelen zijn wanneer dit wél gedaan wordt.

Ben jij toch nog onzeker bij het ontvangen van jouw tussentijds resultaat? Of heb jij vragen rond de adviezen over de voorafbetaling en de sociale bijdragen? Maak dan zeker een afspraak bij jouw dossierbeheerder. Wij helpen jou graag verder!

2022-07-25T11:58:08+00:00 juli 25th, 2022|Financial, Taxes|0 Comments