Prijzen verhogen: doen of niet?

Het lijkt er op dat het leven er niet goedkoper op wordt.  Je merkt het aan de kassa in het warenhuis, aan de brandstofpomp, op de energiefactuur , op de telefoonrekening, aan je maandelijkse huur, aan de factuur van de crèche, ..

Dit is niet alleen iets wat iedereen om je heen aanvoelt, het is de harde realiteit die ook nog eens wordt bevestigd door data. De gemiddelde prijzen van goederen en diensten worden constant opgevolgd waardoor we in staat zijn om bij te houden in welke mate we te maken hebben met algemene stijgingen (inflatie).

Hoe zit het met de inflatie?

Eind 2021 bedroeg het inflatiecijfer in België een kleine 6% ten opzichte van eind 2020. Dat betekent dat de prijs van een product van €100 in slechts één jaar tijd gestegen is naar €106. De voorspelling voor 2022 is dat we dit jaar te maken hebben met een algemene prijsstijging van 10% waardoor ons product dus vandaag bijna €117 kost.

Particulier verhaal

Om ervoor te zorgen dat gezinnen deze prijsstijgingen de baas kunnen blijven, werd door de overheid heel wat gekoppeld aan de algemene prijsstijgingen. Denk hierbij maar aan lonen, pensioenen, uitkeringen, belastingvrije sommen, alimentatiegeld,…

Ondernemersverhaal

Voor ondernemers is het echter een volledig ander verhaal. Zij worden niet alleen geconfronteerd met prijsstijgingen bij hun leveranciers, maar ook met de stijgende loonkosten als gevolg van de indexering. Het lijkt dan ook meer dan logisch dat ook zij hun prijzen aanpassen om deze stijgende kosten te kunnen dragen.

Wat is de beste zet voor jouw bedrijf?

In de praktijk zien we echter dat heel wat ondernemingen nog steeds dezelfde prijzen hanteren als een paar jaar geleden, uit vrees voor hun concurrenten of reacties van hun klanten.  Als accountant (en mede-ondernemer) willen we je dan ook sterk aanraden om nu en dan eens de tijd te nemen om na te gaan of jouw huidige prijzen nog steeds in overeenstemming zijn met de economische werkelijkheid. December is dan ook de maand bij uitstek om eventueel jouw prijzenpolitiek aan te passen vanaf 2023.

Uiteraard staat ons team van dossierbeheerders ook steeds klaar om jou hierbij te helpen. Maak een afspraak!

2022-12-14T16:09:31+00:00 december 13th, 2022|Financial, Taxes|0 Comments