Nieuwe deadline aangifte personenbelasting: wat verandert er voor aanslagjaar 2023?

Ben je belastingplichtige? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe regeling omtrent de deadline voor de aangifte van personenbelasting. De fiscus heeft namelijk de indieningstermijnen gewijzigd voor aanslagjaar 2023. Het is dan ook logisch dat dit gevolgen heeft, zowel voor belastingplichtigen als voor mandatarissen. Bij Kantoor Dewulf informeren we je daarom met plezier over de nieuwe regeling rond deze aangepaste indieningstermijn.

In deze blog lees je dan ook alles wat je moet weten over de wijzigingen in de deadline voor de aangifte van personenbelasting voor particulieren of simpele aangiften.

Wijziging van de indieningstermijn voor de personenbelasting voor aanslagjaar 2023

Het is van essentieel belang om op de hoogte te zijn van alle wijzigingen in de fiscale wetgeving. De fiscus heeft onlangs de indieningstermijnen voor de personenbelasting voor aanslagjaar 2023 gewijzigd, wat directe gevolgen heeft voor belastingplichtigen en mandatarissen. Het is dus een absolute must om op de hoogte te zijn van deze nieuwe regeling om eventuele problemen te voorkomen.

De fiscus heeft besloten om vanaf aanslagjaar 2023 rekening te houden met de aard van de inkomsten voor het bepalen van de indieningstermijn.
Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen complexe en eenvoudige aangiften van de personenbelasting.

Wat verandert er voor de complexe aangifte van de personenbelasting?

Eén van de belangrijkste wijzigingen is de verlenging van de indieningstermijn voor complexe aangiften. Dit zijn aangiften die één of meerdere van de volgende inkomsten bevatten: winsten en/of baten, bezoldigingen bedrijfsleiders, bezoldigingen aan meewerkende echtgenoten (wettelijk samenwonenden) of buitenlandse beroepsinkomsten.

Belastingplichtigen die deze aangifte via MyMinfin (Tax-on-web) indienen, hebben tot 18 oktober 2023 de tijd om dit te doen. Dit geeft hen meer tijd om alle nodige documenten te verzamelen en hun aangifte grondig voor te bereiden.

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is de datum waarop de aangifte wordt ingediend. Als de complexe aangifte vóór 1 september 2023 wordt ingediend, geniet de belastingplichtige van een snellere terugbetaling of kunnen zij later betalen. Dit kan voor sommige belastingplichtigen een groot verschil maken, vooral als ze op een snelle terugbetaling rekenen om hun financiële situatie te verbeteren.

Belastingplichtigen die belast worden op een forfaitaire grondslag hebben tot uiterlijk 15 januari 2024 de tijd om hun aangifte in te dienen.

Wat verandert er voor de eenvoudige aangifte van de personenbelasting?

Wat betreft de ‘eenvoudige’ aangiften, gelden nog steeds de indieningstermijnen van voorheen. Let op, er wordt wel geen onderscheid meer gemaakt tussen mandatarissen en burgers. Papieren aangiften dienen ingediend te worden voor 30 juni 2023, en hetzelfde geldt voor de complexe aangiften op papier. Voor de indiening via MyMinfin (Tax-on-web) geldt dat dit uiterlijk op 15 juli 2023 moet gebeuren.

Wanneer het voorstel van vereenvoudigde aangifte gewijzigd moet worden door de toevoeging van winsten en/of baten, bezoldigingen bedrijfsleiders, bezoldigingen aan meewerkende echtgenoten (wettelijk samenwonenden) of buitenlandse beroepsinkomsten, moet de belastingplichtige of de mandataris ten laatste op 15 juli 2023 een verlenging van de wijzigingstermijn aanvragen. De aangifte kan dan ten laatste op 18 oktober 2023 via MyMinfin (Tax-on-web) ingediend worden.

Wat als de aangifte niet correct of te laat wordt ingediend?

Deadline gemist? Wanneer je de aangifte te laat of onjuist indient, kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo kan er bijvoorbeeld een verzuimboete worden opgelegd door de belastingdienst. Deze boete kan oplopen tot maar liefst €1.260,- en kan dus flink in de papieren lopen. Bovendien kan het niet tijdig indienen van je aangifte ook leiden tot vertraging in de terugbetaling van eventuele verschuldigde bedragen, wat weer voor extra financiële lasten kan zorgen.

Conclusie

De wereld en het landschap van accountancy verandert razendsnel en soms is het moeilijk om voortdurend op de hoogte te kunnen blijven van alle wijzigingen en de nieuwste regels. Up-to-date blijven is vaak al een opgave, maar alles op tijd en correct in orde brengen en indienen, is soms zelfs nog moeilijker.

Daarom staan we bij Kantoor Dewulf voor je klaar om al je vragen te beantworden en je bij te staan met professionele ondersteuning en persoonlijk advies.

Heb je vragen over deze nieuwe regeling? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie over je btw aangifte. Check ook zeker onze website even om al onze diensten te ontdekken of maak een afspraak met één van onze dossierbeheerders.

2023-04-25T15:10:31+00:00 april 17th, 2023|Financial, Taxes|0 Comments