De investeringsaftrek van 25% naar 8%

De investeringsaftrek is in voege gekomen om de kleine en middelgrote ondernemingen aan te moedigen om investeringen te doen. Dit percentage wordt berekend op het investeringsbedrag zonder btw en verlaagt het bedrag waarop de belastingen worden berekend. Naar aanleiding van de coronacrisis werd dit percentage, onder bepaalde voorwaarden, opgetrokken van 8% naar 25%. Dit voordeel is geldig tot eind 2022.

Kom ik in aanmerking?

Afhankelijk van de soort investering, kan de aftrek genoten worden door eenmanszaken en kleine vennootschappen, inclusief vrije beroepsbeoefenaars. Grote vennootschappen komen, in uitzonderlijke gevallen, ook in aanmerking. Vzw’s kunnen hier niet van genieten.

Welke investeringen komen in aanmerking?

Een investering komt in aanmerking voor de aftrek als het aan de volgende voorwaarden voldoet:

• De investering is een afschrijfbare materiële of immateriële vaste activa
• De investering moet in nieuwe staat verkregen zijn
• Er moet sprake zijn van een aankoop tijdens het jaar of boekjaar
• Het moet in België gebruikt worden en uitsluitend voor het uitoefenen van de beroepswerkzaamheid.

Niet alle investeringen die aan voorgaande voorwaarden voldoen zijn toegelaten. Denk maar aan de aankoop van lichte vrachtwagens (uitgenomen taxi’s en autorijscholen) en goodwill. Personenwagens, wagens voor dubbel gebruik, materieel met dubbel gebruik (telefoon), … zijn ook uitgesloten.

Voordeel van de investeringsaftrek?

Er bestaan verschillende soorten investeringsaftrekken, maar wij lichten in deze blog enkel de soort toe die het vaakst voorkomt. De gewone investeringsaftrek op vaste activa verkregen tussen 12/03/2020 en 31/12/2022 werd opgetrokken van 8% tot 25%. Dit betekent dat, wie investeringen gepland heeft, dit beter nog voor het eind van het jaar doet. Indien je toch wacht en investeringen doet in 2023 of later, zal het voordeel slechts 8% zijn.

Conclusie

Ons advies is duidelijk: heb je investeringen gepland? Koop deze dan nog in 2022!
Heb je twijfels over de vennootschapsgrootte, of de investering wel aan de voorwaarden voldoet of wil je gewoon bijkomende informatie? Bel ons gerust op of maak een afspraak bij jouw dossierbeheerder. Wij helpen jou graag verder!

2022-11-04T18:01:25+00:00 november 3rd, 2022|Financial, Taxes|0 Comments