Inkomsten uit auteursrechten: wat verandert er voor jouw onderneming?

Bij Kantoor Dewulf blijven we altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen en aanpassingen in de wetgeving, en de inkomsten uit auteursrechten zijn daar uiteraard geen uitzondering op. In deze blogpost willen we je op de hoogte brengen van de meest recente ontwikkelingen op dit gebied en je uitleggen wat dit betekent voor jouw onderneming.

Wat zijn inkomsten uit auteursrechten?

Inkomsten uit auteursrechten zijn de geldstromen die ondernemingen ontvangen als gevolg van de exploitatie van auteursrechten, bijvoorbeeld door verkoop van boeken, muziek, films, software of andere creatieve werken. Deze inkomsten zijn vaak van groot belang voor de financiële positie van ondernemingen en daarom is het belangrijk op de hoogte te zijn van de recente ontwikkelingen.

Wat verandert er in 2023?

In 2023 verandert de regeling voor auteursrechten in België. Het doel van deze verandering is om terug te keren naar het oorspronkelijke idee: een gunstige fiscale regeling voor onregelmatige en wisselvallige inkomsten uit artistieke activiteiten. Het toepassingsgebied van de regeling is beperkt en er komen nieuwe inkomstengrenzen en ook een overgangsmaatregel.

Nieuwe regeling fiscaal gunstregime

Op 1 januari 2023 is de nieuwe regeling ingegaan: het fiscaal gunstregime is voortaan alleen nog geldig voor werken van letterkunde of kunst, of voor openbare uitvoeringen en opvoeringen van uitvoerende kunstenaars. Zij moeten een ‘kunstwerkattest’ hebben. Het fiscale gunstregime blijft bestaan in de vorm van inhouding van roerende voorheffing, maar er worden – zoals eerder vermeld – dus twee bijkomende grenzen gesteld.

Allereerst is er een absolute grens in verhouding tot het jaarlijks bruto-inkomen uit auteursrechten in de vier jaar daarvoor, die niet meer mag bedragen dan 70.220 euro. Als dit wel het geval is, dan worden de inkomsten als beroepsinkomsten belast. Daarnaast moeten de inkomsten uit auteursrechten niet meer bedragen dan een bepaald percentage van alle ontvangen inkomsten.

Wat betekenen deze wijzigingen voor jouw bedrijf?

Dankzij deze wijzigingen krijgen auteurs en uitgevers nu meer bescherming en zijn ze bovendien ook beter in staat om de vergoeding te claimen die zij verdienen voor het gebruik van hun werk. Maar… dit betekent ook dat ondernemingen die gebruik maken van auteursrechten nu nóg nauwkeuriger moeten nagaan of zij alle nodige vergunningen en vergoedingen hebben betaald.

Bij het opstellen van de nieuwe regelingen is er ook meer aandacht besteed aan de bescherming van de auteursrechten in het digitale tijdperk. Daardoor is het ook voor ondernemingen heel belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en wetten rond auteursrechten in de online wereld.

Conclusie

Het nieuwe systeem verandert het fiscale gunstregime voor auteursrechten aanzienlijk. Kantoor Dewulf staat klaar om je te helpen deze veranderingen te begrijpen én om je te ondersteunen bij de verdere uitvoering ervan. Ben je benieuwd naar wat deze nieuwe regelingen meebrengen voor jouw onderneming? Maak een afspraak met één van onze dossierbeheerders. 

2023-02-06T17:32:24+00:00 februari 2nd, 2023|Financial, Taxes|0 Comments