Btw-plicht voor kleinschalige logies

Verhuur je, al dan niet op regelmatige basis, kamers of een vakantiewoning? Dan heb je ongetwijfeld al gehoord over de nieuwe btw-regels! Doet het toch nog geen belletje rinkelen? Lees dan snel verder en kom alles te weten wat je moet weten. De btw-regels omtrent verhuur van kleinschalige logies (B&B, Airbnb,… ) zijn namelijk gewijzigd sinds 01/07/2022. 

Verhuur op zelfstandige basis

Als er regelmaat zit in de verhuur van jouw kamers, appartement, vakantiewoning, … en er een duidelijke beroepsactiviteit en inkomen is, heb je hier normaal gezien al een ondernemingsnummer voor aangevraagd. Dit betekent dat je zelfstandig bent in het verhuren van kleinschalige logies. Tot en met 30/06/2022 kon je dan ook genieten van de btw-vrijstellingsregel. Of, met andere woorden: tot een omzet van €25.000 kon je vrijgesteld worden van het rekenen van btw op de diensten én het indienen van een btw-aangifte. Maar dit is veranderd sinds 01/07/2022 en nu vallen ook de vrijgestelden onder de btw-plicht.

Altijd met btw?

Neen, het btw-wetboek zegt dat verhuur van onroerende goederen in principe vrijgesteld is van btw. Van zodra er echter sprake is van verhuurde, gemeubelde logies voor minder dan 3 maanden, is er 6% btw van toepassing.  Het verlaagde tarief van 6% moet dan ook toegepast te worden bij het verlenen van volgende diensten:

  • Fysiek onthaal
  • Verschaffen van ontbijt
  • Regelmatig schoonmaken en verversen van het linnen

Btw-aangifte

Voldoen jouw activiteiten aan deze voorwaarden? Dan is er sprake van belaste verhuur en dat betekent dat er dus btw moet aangerekend worden. Je kan dan ook meteen je btw aftrekken op aankopen. Wanneer er tijdens een kwartaal meer verkocht dan aangekocht wordt, betaal je de btw in de daaropvolgende maand. In het omgekeerde geval is er een tegoed dat terugbetaald of overgedragen kan worden. De btw-betalingen hebben ook altijd deadlines:

  • 20/01
  • 20/04
  • 20/07
  • 20/10

De eerste btw-aangifte, na invoering van de nieuwe regel, gaat over de periode van 1 juli tot en met 30 september 2022 (het derde kwartaal). Deze moet ten laatste op 25/10/2022 ingediend worden.

Let op: de betaling moet tegen 20/10 uitgevoerd zijn. Maak hiervoor zeker een afspraak met je boekhouder.

Vrijgesteld

Een vrijstelling is enkel van toepassing als er geen extra diensten worden verricht. Denk maar aan het verhuren van appartementen, woningen, studentenkamers, garages, opslagruimtes, … Er moet geen btw aangerekend worden, maar er kan dan natuurlijk ook geen btw gerecupereerd worden.

Geen ondernemingsnummer?

Heb je (nog) geen ondernemingsnummer? Geen zorgen, er bestaat nog een alternatief voor kleinschalige verhuur. Deze gegevens worden rechtstreeks verwerkt in de aangifte personenbelasting, waar ze zullen belast worden voor 60% als onroerend inkomen en voor 40% als roerende inkomsten.

Heb je wel een duidelijke beroepsactiviteit- en inkomen uit de verhuur? Maak dan een afspraak bij je boekhouder om hiervoor de nodige formaliteiten in orde te brengen.

Conclusie

De eerste btw-deadline sinds de nieuwe btw-regels is in zicht. Heb jij de nodige actie al ondernomen? Super! Ben je toch aan het twijfelen? Bel ons gerust op of maak zeker een afspraak bij jouw dossierbeheerder. Wij helpen jou graag verder!

2022-09-30T09:06:22+00:00 september 29th, 2022|Financial, Taxes|0 Comments